Jak se vyvíjela situace na našem trhu v poslední dlouhé řadě měsíců, to vám snad ani nemusím popisovat. Všichni jsme v tom přece žili, a tak víme, jak bylo. A jak je. Víme, jak poskočily ceny vzhůru a jak je příjmy většiny z nás nejen nekopírovaly, ale ani z dáli nenásledovaly.
Jak jenom se tím ztížila naše existence! Jak jenom jsme si museli zase jednou utáhnout opasky! Co všechno jsme si jenom museli odříkat, protože už nám na to zkrátka nestačily finanční prostředky, které jsme měli k dispozici!
A tak bychom možná měli přivítat s úlevou nejčerstvější informace, jež předvídají, že se letos začnou naše mzdy konečně reálně zvyšovat. Tedy že neporostou jenom nominálně, co se týká jejich číselného vyjádření, ale že si toho za ně také budeme moci víc koupit.
Ještě v loňském roce reálná hodnota našich příjmů klesala, ale už v nejbližších měsících by mělo být všechno jinak. Nominální mzdy by měly růst a inflace současně klesat, a také letošní ekonomická situace by měla být lepší. A domácnosti by měly mít lepší kupní sílu a podpořit svými výdaji naši ekonomiku.
Takže se snad začne našincům lépe dařit. A snad stoupne i počet těch, kteří jsou schopni bez problémů žít úměrně svým příjmům. A pokud by to někdo stále ještě nezvládal? Pak jsou tu naštěstí i nadále půjčky, které si lze brát a používat k přečkávání dočasných finančních potíží. Přinejmenším nebankovní hypotéky, které dostanou lidé i jen za pouhou záruku v podobě zástavy nemovitosti a které se dají využívat i jako spotřebitelské, i jako podnikatelské půjčky. Přinejmenším na nebankovní hypotéky je totiž vždy spolehnutí. Ty může mít každý, kdo za ně dá nemovitost do zástavy. A kdo zvládne i splácet. I ten, kdo má nižší příjmy a záznamy v registrech dlužníků či exekuce.
Takže snad bude konečně dobře všem. A nikdo se nebude muset třást kvůli obavám z toho, jak zaplatí účty.